Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacha drożdżowe z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka psszenna 250 g
mleko letnie 1/2 szklanki
olej 1 łyzka
cukier 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt
sól 1/4 łyzeczki
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 50 g
masło 2 łyzki
marmolada 3 łyżki
śmietanka kremowa 3 łyzki
drożdże suche 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacha drożdżowe z bakaliami

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z drożdzami, cukrem i solą. Następnie dodać mleko, jajko i olej i ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Z elastycznego ciasta uformować kule i odłozyć w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta.
Krok 1 - Ciacha drożdżowe z bakaliami foto
2
Masło roztopić a następnie ostudzić i posmarowac nim prostokąty ciasta. Rodzynki mieszamy z orzechami i siekamy nożem na drobniejsze kawałeczki. Taką mieszaną posypujemy całe ciasto i zwijamy w rulon.
Krok 2 - Ciacha drożdżowe z bakaliami foto
3
Rulon tniemy na kawałeczki ok 2 cm i układamy na blaszce. Odkładamy na kilkanascie minut a następnie pieczemy ok 17-20 minut w 180 stopniach. Marmoladę mieszamy ze śmietanką i smarujemy nią po wierzchu ciasteczka, kiedy są jeszcze ciepłe.
Krok 3 - Ciacha drożdżowe z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 03.02.2013 19:25
Takich nie jadłem.
Konczi 03.02.2013 18:18
pychotka
Laila2786 03.02.2013 14:26
wyglądają bajecznie
KasiaK90 03.02.2013 14:12
smaczne
kamyk 03.02.2013 13:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak