Chutney z rabarbaru do mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • ocet jabłkowy

    1/3 szklanki
  • cukier

    5 łyżeczek
  • papryka mielona

    1/2 łyżeczki
  • pieprz mielony

    1/3 łyżeczki
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • cebula

    1/2 szklanki
  • rabarbar

    1/2 (obrany i drobno pokrojony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chutney z rabarbaru do mięs foto
Przygotować składniki. Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Tak samo drobno pokroić cebulę .
Krok 2 - Chutney z rabarbaru do mięs foto
Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki . Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. Dusić aż rabarbar , rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują
Krok 3 - Chutney z rabarbaru do mięs foto
Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka , ostudzić i wstawić do lodówki .
* podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
** z tych składników wychodzi mały słoiczek - tak na 3 osoby na jeden posiłek
** chutney podaje sie dobrze schłodzony
**** chutney można wekować ( pasteryzując 15 minut)
Krok 4 - Chutney z rabarbaru do mięs foto
Zawsze się zastanawiam jak by po polsku nazwać takie przetwory - dodatki. Co prawda robimy konfiturę z zielonych pomidorów lub dżem z czerwonej cebuli ale jakoś nie mogę się zdecydować. W końcu zawsze wychodzi na to ,że nazywam to chutney'em i tak już chyba zostanie. Bardzo podoba mi sie pomysł łączenia owoców z cebulą czy innymi warzywami w wersji pikantnej jako dodatku do mięs i wędlin .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.04.2016 14:26
warto zrobić
Magiczna_Kuchnia 04.06.2013 21:40
Lubię, ale dodaję jeszcze czosnek
kokoszka 04.06.2013 17:46
pycha mięsko
zolzica 04.06.2013 17:13
świetny pomysł i bardzo apetyczne wykonanie :)
Kolorowa 04.06.2013 16:43
Muszę zrobić w końcu coś takiego...;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat