Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chutney z jabłek i bananów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 sztuk
olej 2 łyżki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
imbir 0,5 łyżeczki
cukier 4 łyżki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 0,5 łyżeczki
banan 2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: chutney z jabłek i bananów

Jabłka obieramy,pozbywamy się gniazd nasiennych i kriumy w kostkę. Banany obieramy i kroimy w grube plastry.

W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy przyprawy,mieszamy ok pół minuty i dodajemy jabłka. Smażymy mieszając ok 3 minut,dolewamy 2 łyżki wody i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu aż jabłka lekko zaczną tworzyć mus. Dodajemy chili i cukier do smaku. usimy jeszcze ok 2 minut i dodajemy plastry banana. Dokładnie mieszamy jeszcze dusząc. Podajemy na ciepło,tak smakuje najlepiej. I jak wspomniałam wcześniej proponuję podać z podpłomykami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak