Chutney bakłażanowy z buraczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1/2 kg
  • buraki

    3 średnie
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • papryka czerwona

    1/2 kg
  • papryczka chili

    1 duża
  • imbir

    średni kawałek
  • ocet jabłkowy

    2 szkl.
  • cukier

    2 szkl.
  • kolendra mielona

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • bakłażan

  • gorczyca biała cała

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę lub zetrzeć przy pomocy przystawki do malaksera w grube wióry.
Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, drobno posiekać chili.
Warzywa włożyć do garnka, dodać utzrty imbir, posiekany drobno czosnek, gorczycę, kolendrę, cukier i ocet jabłkowy.
Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie ugotować w skórkach buraczki, ostudzić, obrać i utrzeć na grubej tarce.
Do uduszonych warzyw dodać utarte buraczki i posolić całość do smaku.
Gotować ok.30-45 minut (bez przykrycia), następnie przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować lub przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat