Churros - na dobry początek dnia.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • woda

    180 ml
  • oliwa

    0,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • szczypta soli

  • cukier puder

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Churro , porras, calentitos, to tradycyjny wypiek hiszpański. Churros sprzedaje się w Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest to bardzo popularna przekąska śniadaniowa. Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w kawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie.
W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto nie może być rzadkie. Hiszpanie nakładają ciasto do specjalnej szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeżeli takiej nie mamy, korzystamy z rękawa cukierniczego z większą końcówką w kształcie gwiazdki,a może innym.Wyciskamy ciasto w długie 10cm paski. W Churreria kupimy churros krótkie i bardzo, bardzo długie. Churros wyciskamy na deskę, odrywając odpowiednią długość i następnie wrzucamy na olej rozgrzany do 180 stop. Możemy wyciskać bezpośrednio do oleju jeżeli mamy wprawę.
Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Maczamy w kawie lub czekoladzie i jesteśmy w siódmym niebie.
Hiszpanie tym churros tradycyjnie witają Nowy Rok po nocy sylwestrowej, podobnie jak my pączkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 09.02.2014 20:08
Są obłędne :-)
Maria 70 09.12.2013 21:30
Dobrze zacząć tak dzień.
fotoviderek 08.12.2013 11:32
Od takiej przekąski warto zacząć dzień :)
sasanka 07.12.2013 19:24
Ciekawa przegryzka :) żeby się dosłodzić akurat z czekoladą :D
stef 07.12.2013 18:37
Pyszna kawka.
Gabi44 07.12.2013 17:58
Wywołało miłe wspomnienia,ale sama jeszcze nie smażyłam.
Milka100 07.12.2013 17:14
ciekawe ciacho
Megg 07.12.2013 16:28
też taki robię, jest pyszny :-)
artur7 07.12.2013 16:22
fajne do kawy
Jadwiga/Jaga85 07.12.2013 15:50
Bardzo lubię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat