Churros con chocolate

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • woda

    250 ml
  • mąka pszenna

    225 g
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka

Czekolada

  • czekolada mleczna

    100 g
  • mleko 2%

    7 łyżek
  • masło

    1 łyżeczka
  • Kardamon mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo

  • olej do smażenia

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.

Aby przygotować sos czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.

Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 12.03.2015 22:16
Uwielbiam <3
luna76 12.03.2015 14:02
Normalnie ślinka leci!!! :)
marcia7 12.03.2015 13:24
ale pyszności
Justi2401 12.03.2015 13:24
Przepiękne zdjęcie, można zjeść je oczami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat