Przepis i sposób przygotowania na: churros z czekoladą
Churros to hiszpański smakołyk przygotowywany z ciasta parzonego, przeciskany przez maszynkę (dzięki czemu zawdzięcza swój charakterystyczny wzór) i wrzucany na rozgrzany tłuszcz. Churros zwane są hiszpańskimi pączkami, jednak w porównaniu do tych, które doskonale znamy są mniej słodkie. Aby dodać im słodyczy, obtacza się je w cukrze lub podaje z czekoladą, sosem karmelowym, a nawet bitą czekoladą.
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, w rondelku rozpuszczamy masło z wodą i czekamy aż się zagotuje. Gorące wlewamy do mąki i od razy miksujemy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy w rondelku olej na głębokie smażenie.
Do churros można użyć rękawa cukierniczego wyciskając kolejne porcje na rozgrzany tłuszcz. Ja próbowałam szprycować ale moja szpryca tego nie wytrzymała i się rozpadła więc formowałam ręką pałeczki z ciasta, też wyszły dobre. Smażyć na złoto brązowe, odsączyć z nadmiaru oleju i potem obtaczać w cukrze a najlepiej w cukrze z cynamonem.
Trzeba tak na próbę zrobić, bo za grube mogą się nie usmażyć w środku. Nasz wyszły chrupiące i pyyyyszne.
Do tego sos czekoladowy:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy aż wyjdzie gęsta błyszcząca masa czekoladowa.
Churros w cukrze są słodkie więc czekolada może być zupełnie gorzka. Ja dodaję trochę mlecznej bo nie każdemu gorzka smakuje.