Chrzan wg babci

Chrzan wg babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chrzan świeży

    1 kg
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • ocet 10 %

    4 łyżki
  • cytrynka

    1/2 szt
  • żółtka ugotowane

    12 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Korzeń chrzanu umyć, obrać i zemleć w maszynce. Następnie sparzyć wrzącą wodą, przykryć na 5 min, odcedzić. Czynności te powtórzyć jeszcze dwa razy. Do odcedzonego chrzanu dodać ocet, cukier, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sito. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polecam szczególnie do mięs i wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

13.06.2013 11:50
pycha,taki domowy chrzan jest najlepszy

cooleczka

25.02.2013 12:35
muszę spróbować -takiego chrzanu z jajkiem jeszcze nie jadłam :) a chrzan to u nas panowie trą (kuzyn w okularach do pływania ;) )

artur7

25.02.2012 10:10
mniam

aacaac

10.01.2012 14:02
mniam

Ania67

11.12.2011 09:33
mniaaaam

gacopierz23

29.11.2011 16:40
to coś dla mojego męża

Rogalik

08.11.2011 21:50
dobry

Ewelina38

20.10.2011 11:10
wg babcinych receptur najlepszy

Mariusz10

12.10.2011 23:38
taki najlepszy!

Barbara/zuza22_85

09.10.2011 15:33
bardzo lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat