Chrzan w trzech smakach i kolorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chrzan biały

  • korzeń świeżego chrzanu

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • śmietana kremówka

    1,5 łyżki
  • cukier

    1/2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • sok z cytryny

  • Chrzan różowy:

  • korzeń chrzanu

  • chrzan zielony

  • śmietana

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • cukier do smaku

  • wasabi

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CHRZAN BIAŁY: Jajko gotujemy na twardo. Chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kropimy sokiem z cytryny. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy chrzan, śmietanę, posiekane w drobną kosteczkę białka. Ucieramy. Solimy do smaku.

CHRZAN RÓŻOWY: Korzeń chrzanu namaczamy trzy godziny w zimnej wodzie. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodajemy konfiturę lub dżem żurawinowy. Ważne, żeby żurawin było mniej więcej o połowę mniej niż chrzanu. Starannie mieszamy.

CHRZAN ZIELONY: Chrzan wasabi starannie łączmy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem.
Przygotowane chrzany podajemy z jajkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 20.12.2013 08:40
piękne te jajeczka
IKrakowianka 11.11.2013 22:58
bardzo fajne
alaaa 15.08.2013 21:33
fajne takie kolorowe
Ada-Gaba 20.06.2013 13:34
fajny pomysł
Dorota59 27.04.2013 13:46
rewelacyjny pomysł
Alex_M 15.04.2013 10:50
fajny pomysl!
RenataZ-et 11.04.2013 20:28
wygląda i smakuje rewelacyjnie
msmors 31.03.2013 20:19
śliczna dekoracja
w mojej kuchni 31.03.2013 19:37
bardzo smaczne jedzenie
carmen 31.03.2013 18:24
super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat