Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
chrzan biały
-
korzeń świeżego chrzanu
1 szt -
jajko
1 szt -
śmietana kremówka
1,5 łyżki -
cukier
1/2 łyżki -
sól
szczypta -
sok z cytryny
-
Chrzan różowy:
-
korzeń chrzanu
-
chrzan zielony
-
śmietana
1 łyżka -
sól do smaku
-
cukier do smaku
-
wasabi
2 łyżki
Sposób przygotowania
CHRZAN RÓŻOWY: Korzeń chrzanu namaczamy trzy godziny w zimnej wodzie. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodajemy konfiturę lub dżem żurawinowy. Ważne, żeby żurawin było mniej więcej o połowę mniej niż chrzanu. Starannie mieszamy.
CHRZAN ZIELONY: Chrzan wasabi starannie łączmy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem.
Przygotowane chrzany podajemy z jajkami.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)