Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrzan domowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korzeń chrzanu 2 szt.
sok z cytryny
sól do smaku
cukier
śmietana ( opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Chrzan domowy

Propozycja na smakowity i niezwykle intensywny chrzan domowy bez dodatku konserwantów, który będzie idealnym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek, sosów oraz zup. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

PRZYGOTOWANIE:

Korzenie chrzanu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiając startą część sokiem z cytryny (zapobiegnie to ściemnieniu chrzanu).

Starty chrzan doprawiamy do smaku solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Dla wzbogacenia smaku oraz nadania deliktaności, możemy dodać do niego śmietanę - otrzymamy wtedy łagodniejszy chrzan śmietankowy.

Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy, aby zapobiec zwietrzeniu. Słoiczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 30.12.2015 18:40
Domowy najsmaczniejszy!
Motorek 30.12.2015 16:15
fajny chrzanik
adelajda 30.12.2015 15:45
domowy najsmaczniejszy
mirosława4 30.12.2015 13:51
bardzo dobry
Betina#45 30.12.2015 13:38
świetny przepis ;) domowy najlepszy !
sliwka 30.12.2015 13:26
Uwielbiam;)) dodaję także do zup.
Aleksandra/Olcia 30.12.2015 13:10
super dodatek do kanapek czy mięs
anka1988 30.12.2015 13:03
pyszny chrzan na kanapki z wędliną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak