Chrust lany z piwem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • piwo

    1/2 szklanki
  • wódka

    1 kieliszek
  • smalec

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrust lany z piwem foto
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.








Krok 2 - Chrust lany z piwem foto
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Krok 3 - Chrust lany z piwem foto
Do żółtek dodawać stopniową mąkę , mleko , piwo oraz wódkę cały czas miksując do połączenia się składników.
Krok 4 - Chrust lany z piwem foto
Do białek dodać masę z żółtek , całość delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 5 - Chrust lany z piwem foto
W garnku rozgrzać smalec. Masę na chrust przełożyć do rękawa cukierniczego lub butelki po małej wodzie z dziurką w korku. Na rozgrzany tłuszcz wlewać porcjami ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron , uważając by nie spalić chrustu ponieważ szybko się smaży. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 26.02.2016 22:43
wygląda super ;)
Helena_141 09.02.2016 12:35
Ciekawy pomysł :)
monikaT83 08.02.2016 13:06
Przepięknie się udał ten chrust!
SzczyptaChili 07.02.2016 17:58
Dziękuję :)
gosia56 07.02.2016 10:31
super przepis
Konczi 07.02.2016 09:01
pysznie się prezentuje :)
Stenka 07.02.2016 08:34
ciekawy przepis
Maridka19 07.02.2016 05:22
Pyszne słodkości :)
Iwusia 06.02.2016 23:06
szybki i smaczny pomysł na deser
sliwka 06.02.2016 22:00
Pychotka;))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat