Chrust lany z piwem

Chrust lany z piwem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • piwo

    1/2 szklanki
  • wódka

    1 kieliszek
  • smalec

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chrust lany z piwem

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrust lany z piwem foto
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.








Krok 2 - Chrust lany z piwem foto
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Krok 3 - Chrust lany z piwem foto
Do żółtek dodawać stopniową mąkę , mleko , piwo oraz wódkę cały czas miksując do połączenia się składników.
Krok 4 - Chrust lany z piwem foto
Do białek dodać masę z żółtek , całość delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 5 - Chrust lany z piwem foto
W garnku rozgrzać smalec. Masę na chrust przełożyć do rękawa cukierniczego lub butelki po małej wodzie z dziurką w korku. Na rozgrzany tłuszcz wlewać porcjami ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron , uważając by nie spalić chrustu ponieważ szybko się smaży. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

dollce 26.02.2016 22:43
wygląda super ;)
Helena_141 09.02.2016 12:35
Ciekawy pomysł :)
monikaT83 08.02.2016 13:06
Przepięknie się udał ten chrust!
SzczyptaChili 07.02.2016 17:58
Dziękuję :)
gosia56 07.02.2016 10:31
super przepis
Konczi 07.02.2016 09:01
pysznie się prezentuje :)
Stenka 07.02.2016 08:34
ciekawy przepis
Maridka19 07.02.2016 05:22
Pyszne słodkości :)
Iwusia 06.02.2016 23:06
szybki i smaczny pomysł na deser
sliwka 06.02.2016 22:00
Pychotka;))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat