Chrust - faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    3 szt
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    10 dkg
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • olej do smażenia

    2 szklanki
  • smalec

    15 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, dać śmietanę, żółtka, sok z cytryny i łyżeczkę cukru pudru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto dokładnie i wyrabiać tak aż powstaną pęcherzyki. Zostawić na 30 minut . Rozwałkować cieniutko, kroić radełkiem na paski ok. 10 cm x 2 cm., przeciąć w środku, przewinąć i smażyć na oleju ze smalcem na złoty kolor. Wykładać na tacę wyłożoną papierem lub serwetkami. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela427 09.02.2016 22:02
pyszne faworki
mariuszek8 15.07.2015 10:00
Uwielbiam je jeść każdą porą.
Smaczna_B 29.06.2015 17:23
Oj dawno nie robiłam, wspaniałe!
kate.500 19.05.2015 08:33
pyszne faworki
Bernadeta1 13.03.2015 13:40
chętnie bym się poczęstowała
Ela15 09.03.2015 09:39
bardzo lubie
gosia56 09.02.2015 17:36
super skubnę jednego;)
Michał2 09.02.2015 11:03
bardzo dobre;)
Kuchenka 08.02.2015 17:33
w sam raz na tłusty czwartek ;)
ada.la 08.02.2015 17:11
to już czas na faworki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat