chrust faworki

chrust faworki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • żółtko jajek

    4 duże sztuki
  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    do posypania
  • wódka

    2 kieliszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania chrust faworki

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka i wymieszać widelcem , stopniowo dodawać śmietanę i delikatnie zagniatać, dolać 2 kieliszki wódki i szczyptę soli szybki wyrobić. Elastyczne i zwarte ciasto należy kilkanaście razy uderzyć wałkiem. ja robię to drewnianą łyżką - porządnie uderzam kilkanaście razy ciasto i "rzucam" nim z kilkunastu centymetrów na blat. tak "obite" ciasto dzielę na porcję i wałkuję bardzo bardzo cienko podsypując mąką. wycinam długie prostokąty z nacięciem w środku przekładam koniec przez wycięcie i rozciągam .
Na patelni rozgrzewam smalec lub olej. trzeba kontrolować tem. by nie była zbyt wysoka bo faworki szybko nabiorą brązowej barwy i będą niesmaczne.
Smażę chrust porcjami na głębokiej patelni/ rondlu po kilka minut ,obracając z każdej strony. Odsączam na papierowych ręcznikach, gdy wystygną posypuję cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Margo1 12.05.2013 14:13
moje ulubione
EWI 06.02.2013 09:01
pyszności
Adam/ZUB3R 05.02.2013 22:02
ładnie wygląda
Boska_Agatka 05.02.2013 21:48
pychotka ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat