Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust czyli faworki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 230 g, jasna typ 630
kwaśna śmietana 150 g
żółtko jajek 3
wódka 2 łyżki
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1 l
cukier puder do posypania

Porada

Wódkę można zastąpić spirytusem czy octem. Dodatek alkoholu zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Zamiast oleju można użyć smalec. Wybijanie ciasta porządnie je napowietrzy i nada lekkości i chrupkości. Smażyć małymi partiami.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust czyli faworki

1. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę. Wyrób na jednolitą masę. Ciasto wybij wałkiem.

2. Ciasto wałkuj w miarę cienko. Pokrój nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 3 cm i do długości 14-15 cm. Mogą być też krótsze. Każdy pasek przekrój w środku wzdłuż na ok. 3-4 cm i przewiń. Najlepiej wywałkować całe ciasto i przygotować chrusty, bo smażą się bardzo szybko i łatwo je przypalić.

3. Do garnka wlej olej i podgrzej. Na rozgrzany wrzucaj po kolei chrusty, po wypłynięciu i zrumienieniu się przewracaj je na drugą stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 10.01.2016 14:16
Uwielbiam :)
anka1988 10.01.2016 13:51
już niedługo będziemy piec.
Barbara13 10.01.2016 12:31
smaki z dzieciństwa,pyszności
Madzik239 10.01.2016 12:07
Już niedługo prepis się przyda
Futka 10.01.2016 10:59
Świetne i bardzo smakowite faworki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak