Chruściki kaszubskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • margaryna

    12,5 dag
  • jajka

    3 szt
  • drożdże

    5 dag
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj prezentuję efekt sąsiedzkich kontaktów. Od 5 lat jestem "miastowym " Kaszubą ,bo właśnie na Kaszubach kupiliśmy niewielką posiadłość. Żona zdążyła się zaprzyjaźnić z sąsiadami, rodowitymi Kaszubami .Pewnego dnia, od Gosi Dob. otrzymała talerz wspaniałych chruścików i oczywiście poprosiła o przepis, który ja poniżej przekazuję dalej .
Tłuszcz roztopić, dodać cukier i trochę mleka, przestudzić.
Wkruszyć drożdże, wsypać trochę mąki i odstawić, aby trochę podrosło.
Dolać resztę letniego mleka, wsypać resztę mąki i wbić jajka .Zagnieść.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, tak aby można wałkować.
Ciasto rozwałkować, pokroić na pasy i formować chruściki.
Smażyć we fryturze, wykładać na ręczniki papierowe.
Gotowe posypać cukrem pudrem, a jeszcze lepiej posmarować lukrem cytrynowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 07.10.2013 09:07
zjadłabym kilka
Kasia35 07.10.2013 08:57
pyszne chruściki
Ela_K 07.10.2013 07:28
wyglądają przepysznie
babajaga1969 07.10.2013 06:38
pyszne są chruściki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat