Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruściki kaszubskie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 2 łyżki
mleko 3,2% 1 szklanka
margaryna 12,5 dag
jajko 3 szt
drożdże 5 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chruściki kaszubskie

Dzisiaj prezentuję efekt sąsiedzkich kontaktów. Od 5 lat jestem "miastowym " Kaszubą ,bo właśnie na Kaszubach kupiliśmy niewielką posiadłość. Żona zdążyła się zaprzyjaźnić z sąsiadami, rodowitymi Kaszubami .Pewnego dnia, od Gosi Dob. otrzymała talerz wspaniałych chruścików i oczywiście poprosiła o przepis, który ja poniżej przekazuję dalej .
Tłuszcz roztopić, dodać cukier i trochę mleka, przestudzić.
Wkruszyć drożdże, wsypać trochę mąki i odstawić, aby trochę podrosło.
Dolać resztę letniego mleka, wsypać resztę mąki i wbić jajka .Zagnieść.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, tak aby można wałkować.
Ciasto rozwałkować, pokroić na pasy i formować chruściki.
Smażyć we fryturze, wykładać na ręczniki papierowe.
Gotowe posypać cukrem pudrem, a jeszcze lepiej posmarować lukrem cytrynowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 07.10.2013 09:07
zjadłabym kilka
Kasia35 07.10.2013 08:57
pyszne chruściki
Ela_K 07.10.2013 07:28
wyglądają przepysznie
babajaga1969 07.10.2013 06:38
pyszne są chruściki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak