Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
50 dag -
cukier
2 łyżki -
mleko 3,2%
1 szklanka -
margaryna
12,5 dag -
jajko
3 szt -
drożdże
5 dag -
sól
Sposób przygotowania
Tłuszcz roztopić, dodać cukier i trochę mleka, przestudzić.
Wkruszyć drożdże, wsypać trochę mąki i odstawić, aby trochę podrosło.
Dolać resztę letniego mleka, wsypać resztę mąki i wbić jajka .Zagnieść.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, tak aby można wałkować.
Ciasto rozwałkować, pokroić na pasy i formować chruściki.
Smażyć we fryturze, wykładać na ręczniki papierowe.
Gotowe posypać cukrem pudrem, a jeszcze lepiej posmarować lukrem cytrynowym
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się