Chruściki drożdżowe

Chruściki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    1/2 szkl
  • drożdże

    1 kost
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • sól

    1/2 łyżki
  • woda

    1 (chłodna, przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mleka wsypać cukier, podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i żółtka oraz sól. Dodać wyrośnęte drożdże, ugniatając dolewać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godz w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto, wycinać romby o boku 5-6cm, w środku zrobic nacięcie. Przez dziurkę przepleść jeden koniec chrusta. Smażyć z obu stron na głębokim oleju 1 min. Oprószyć pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 05.02.2014 23:32
pyszności na talerzu :)
Iwusia 26.10.2013 20:27
fajny pomysł na ten chruścik :)
adelajda 17.07.2013 15:51
lubię takie
caralajna 14.07.2013 07:10
ciekawy pomysł
anemon 20.07.2012 08:07
Na drożdżach jeszcze nie robiłam, a wyglądają bardzo smacznie.
Karolcia12 17.04.2012 21:47
pyszności, dawno ich nie jadłam
zoldiar 17.04.2012 20:47
smak mojego dzieciństwa..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat