Chruściki

Chruściki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • drożdże

    6 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko

    4 łyżki
  • jogurt grecki

    1/2 szklanki

Ciasto

  • żółtko jajek

    6
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    4 szklanki
  • spirytus

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • masło

    5 dag
  • mleko

    1 szklanka

Dodatkowo

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chruściki foto
Na początku rozrabiamy zaczyn drożdżowy. Podgrzewamy 2 łyżki mleka, łączymy z jogurtem, cukrem i drożdżami. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chruściki foto
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Chruściki foto
Żółtka ucieramy z cukrem (z 2 łyżkami), dodajemy lekko podgrzane mleko, mąkę. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, odrobinę soli i spirytus. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone, ale ostygłe masło i dobrze wyrabiamy ciasto, tak by otrzymać zwartą, jednolitą masę, Odkładamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, by ciasto wyrosło.
Krok 4 - Chruściki foto
Wyrośnięte ciasto należy cienko rozwałkować.
Krok 5 - Chruściki foto
Ciasto kroimy na wąskie prostokąty, nacinamy w środku każdy prostokąt i przekładamy jeden róg przez nacięty środek formując chróściki.
Krok 6 - Chruściki foto
Chróściki odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 7 - Chruściki foto
Rozgrzewamy we frytkownicy olej do temperatury 190 stopni i wrzucamy chróściki, smażymy je ok. 2 min z każdej strony. Na koniec lekko wystygłe chróściki obsypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
molanka 07.10.2014 16:22
błąd ortograficzny już poprawiony :) sama nie wiem skąd to "ó" wzięłam
adelajda 07.10.2014 14:12
Moja mam takie chruściki robiła
irenka 06.10.2014 19:38
pyszne,zjadłabym jednego
Christopher 06.10.2014 17:20
U mnie to tzw. chruściki (przez "U") kaszubskie.Tez smażę od czasu do czasu.
as28 06.10.2014 17:06
fajna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat