Chruściki

Chruściki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • śmietana gęsta

    1 opak.
  • cukier puder

    do posypania
  • olej

    do smażenia
  • wódka

    2 nakrętki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chruściki foto
Do mąki dodajemy żółtka.
Krok 2 - Chruściki foto
Dodajemy śmietanę - duże opak. lub dwa mniejsze oraz wódkę - może być spirytus.
Krok 3 - Chruściki foto
Ciasto wyrabiamy rękoma - bardzo bardzo dłuuuugo, aż pojawią się takie małe pęcherzyki.
Krok 4 - Chruściki foto
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji, każdą wałkujemy - cieniutko.
Krok 5 - Chruściki foto
Ciasto kroimy nożem na kilka pasków - tak jak na zdjęciu. W środku robimy nacięcia i zwijamy chruściki.
Krok 6 - Chruściki foto
Zwinięte chruściki układamy na talerzu. W międzyczasie wlewamy olej do dużego garnka i rozgrzewamy na średnim ogniu.
Krok 7 - Chruściki foto
Chruściki smażymy na złoty kolor.
Krok 8 - Chruściki foto
Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 05.12.2012 21:44
dokładnie opisany przepis na przygotowanie tych smacznych łakoci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat