Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące podudzia z grilla

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 szt
olej 6 łyżek
koperek 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
ząbek czosnku 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące podudzia z grilla

Kroki postępowania

1
W głębokim talerzu lub misce mieszamy olej z dużą ilością posiekanego koperku, solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką.
Krok 1 - Chrupiące podudzia z grilla foto
2
Podudzia myjemy i wrzucamy na wrzątek, gotujemy je przez 20 minut - wówczas szybciej upieką się na grillu. Podgotowane udka wyjmujemy z wody (możemy ją użyć np. do zupy lub sosu) i zostawiamy do przestygnięcia.
Do marynaty wkładamy kolejno po podudziu i dokładnie obtaczamy je z każdej strony. Przygotowane przekładamy do osobnego talerza, przykrywamy folią i zostawiamy tak na 2 godziny.
Krok 2 - Chrupiące podudzia z grilla foto
3
Po tym czasie udka układamy na grillu wyłożonym folią aluminiową i pieczemy z każdej strony.
Na 10 minut przed końcem grillowania udka zdejmujemy z folii i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas fajnie przypiecze się skórka i zrobi się chrupiąca.
Krok 3 - Chrupiące podudzia z grilla foto
4
Upieczone udka możemy podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Krok 4 - Chrupiące podudzia z grilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 17.06.2015 19:53
wyglądają pysznie
agnieszka214 17.06.2015 18:24
bardzo apetycznie wygladaja mniam
mysza620 17.06.2015 18:20
WYGLĄDA SMAKOWICIE
Sroczka 17.06.2015 17:56
Pyszne mięsko, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak