Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Wykonanie rogalików:
Mąkę, sól i cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłego mleka. Do mąki i cukru dodajemy żółtko, rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałego ciepłego mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
Tak wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy, a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na kwadrat o grubości około 3-4 mm i o boku około 30 cm. Na środek kładziemy kostkę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, dokładnie zlepiamy brzegi, żeby masło nie wypłynęło.
Następnie ciasto składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy. Tak jak na zdjęciu poniżej.
Ciasto wałkujemy na prostokąt i ponowie składamy na trzy warstwy, czynność w sumie powtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.