Chrupiące krewetki.

Chrupiące krewetki.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    30 dag
  • jajka

    2 szt
  • sos sojowy kikkoman

    1 łyzka
  • mąka kukurydziana

  • kukurydziane płatki

  • olej do smażenia

  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeszcze w XIX wieku ryby i owoce morza uchodziły za strawę ubogich. Homary i ostrygi były tanie ,a rezygnacja z mięsa w piątek na rzecz skromnej kolacji z ryb stanowiła próbę religijnej pokory. Nasze upodobania wszelako się zmieniły i dzisiaj świeże ryby i owoce morza cieszą się na całym świecie popularnością i szacunkiem na jakie zasługują. W naszym kraju szacunek objawia się też w wysokości cen, niestety!
Dzisiaj zachęcam do bliższej znajomości z małymi, sumiastymi, morskimi stworkami!

Wykonanie:
Krewetkom ,niestety, ukręcić głowy i usunąć pancerzyk, ale zostawić ogonki!
Naciąć krewetki wzdłuż grzbietu i wyjąć przewód pokarmowy (czarna nitka) jeżeli jeszcze jest.
Delikatnie rozłożyć na boki, na płasko.
W miseczce wymieszać jajko z sosem sojowym. Panierować krewetki, czyli obtoczyć w mące kukurydzianej, zanurzyć w jajku z sosem sojowym i następnie obtoczyć w zmiażdżonych płatkach. Wstawić do lodówki na 15 min.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać sporą ilość oleju, wrzucić kostkę chleba i kiedy zbrązowieje w 15 sek. tzn, że możemy smażyć krewetki,temp.180stop.
Krewetki smażymy partiami, na złoty kolor. Osączyć na papierowych ręcznikach.
Podawać z kawałkami cytryny i sosem tatarskim.
Chrupiące krewetki są smaczne również na zimno.
Smacznego, ahoj!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megg

16.10.2013 12:13
uwielbiam takie krewetki

mariel78

14.10.2013 22:15
ciekawie wyglądają

Papryczka

14.10.2013 21:22
pyszne i chrupiące

margaret

14.10.2013 20:33
fajnie wyglądają:)

Mysiunia

14.10.2013 18:21
Lubię krewetki, te zachecają do spróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat