chrupiące chipsy jablkowe (z cynamonem i/lub imbirem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    kilka
  • Cynamon mielony Prymat

    do posypania
  • Imbir mielony Prymat

    do posypania
  • cukier

    opcjonalnie
  • sok z cytryny

    opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka należy pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm. Odciąć nożem łuski ze środka, ogonek, pestki wypadają same. Posypać cynamonem i/lub imbirem mielonym, można też ciut posypać cukrem. Można także zaraz po przekrojeniu posmarować sokiem z cytryny by zapobiec ciemnieniu. Plastry poukładać na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić piekarnik na 65-75 stopni i trzymać do 12 godzin. Ja zostawiłam na noc. Chipsy wyszły pyszne i chrupiące. Polecam na zdrową przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 28.01.2014 15:26
świetne 'chipsy' :)
Alex_M 28.01.2014 14:42
pyszne są takie :)
bog.sa 03.11.2013 08:56
smaczne i zdrowe :)
olkaaa 07.10.2013 07:45
bardzo fajne
Wafelek2601 18.08.2013 15:35
Fajne te chipsy
Granita 10.08.2013 15:28
przede wszystkim zdrowe:)
Krystyna32 28.07.2013 09:06
świetny pomysł
jordi 17.07.2013 07:32
pomysłowe i zdrowe
Łukasz15 15.04.2013 21:34
Smaczne i zdrowe
pajbek 10.04.2013 08:54
Ciekawy pomysł :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat