Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
kilka -
Cynamon mielony Prymat
do posypania -
Imbir mielony Prymat
do posypania -
cukier
opcjonalnie -
sok z cytryny
opcjonalnie
Przepis i sposób przygotowania chrupiące chipsy jablkowe (z cynamonem i/lub imbirem
Jabłka należy pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm. Odciąć nożem łuski ze środka, ogonek, pestki wypadają same. Posypać cynamonem i/lub imbirem mielonym, można też ciut posypać cukrem. Można także zaraz po przekrojeniu posmarować sokiem z cytryny by zapobiec ciemnieniu. Plastry poukładać na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić piekarnik na 65-75 stopni i trzymać do 12 godzin. Ja zostawiłam na noc. Chipsy wyszły pyszne i chrupiące. Polecam na zdrową przekąskę.
Komentarze (22)
Załaduj więcej komentarzy (12)