Przepis i sposób przygotowania na: Chowder z boczkiem i kukurydzą
Boczek pokroić w kostkę i smażyć w rondlu na oliwie przez kilka minut. Gdy boczek będzie bardzo tłusty można z oliwy zrezygnować. Odsączyć łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki.
Do rondla dodać posiekaną drobno cebulę, delikatnie oprószyć solą i smażyć ok. 2-3 minut, po czym dodać ziemniaki. Smażyć kolejne 2-3 minuty mieszając, dodać kukurydzę i wlać bulion. Zagotować, przykryć i gotować 15 minut.
Trochę mniej niż połowę warzyw zmiksować na puree z częścią zupy (można przestudzić), po czym wlać z powrotem do rondla. Dodać boczek, wlać mleko i zagotować. Doprawić delikatnie solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba. Chowder podawać posypany natką pietruszki, a jak się zapomni o niej (zdarza mi się to notorycznie) posypać delikatnie pieprzem.
Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką.