Chowder z boczkiem i kukurydzą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula

    1 średnia
  • ziemniaki

    45 dag
  • kukurydza

    3/4 puszki
  • mleko

    450 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

  • rosół z kurczaka

    500 ml
  • boczek

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i ziemniaki obrać. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.
Boczek pokroić w kostkę i smażyć w rondlu na oliwie przez kilka minut. Gdy boczek będzie bardzo tłusty można z oliwy zrezygnować. Odsączyć łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki.
Do rondla dodać posiekaną drobno cebulę, delikatnie oprószyć solą i smażyć ok. 2-3 minut, po czym dodać ziemniaki. Smażyć kolejne 2-3 minuty mieszając, dodać kukurydzę i wlać bulion. Zagotować, przykryć i gotować 15 minut.
Trochę mniej niż połowę warzyw zmiksować na puree z częścią zupy (można przestudzić), po czym wlać z powrotem do rondla. Dodać boczek, wlać mleko i zagotować. Doprawić delikatnie solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba. Chowder podawać posypany natką pietruszki, a jak się zapomni o niej (zdarza mi się to notorycznie) posypać delikatnie pieprzem.
Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
borgia 17.05.2011 12:04
I znowu będę miała dobry dzień :).
jolajka 16.05.2011 14:53
wspaniała zupa, warto spróbować i smakować aż do ostatniej łyżki
Koper 03.05.2011 13:05
To ja się pochwalę moim wykonaniem zupy wg tego przepisu, ale najpierw pochwalę sam przepis, bo genialny, zupa wychodzi rewelacyjna, robi się bajeczenie prosto, polecam, polecam :) w mojej kuchni zagościła na stałe :) o natce pietruszki warto pamiętać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat