Przepis i sposób przygotowania na: Chłopski Garnek
lejemy trochę oleju i jeśli się nagrzeje wrzucamy mięso przyprawiamy.
Czasem przemieszać.W między czasie obieramy marchew, cebule, ziemniaki.
Cebule kroimy w poł krążki, marchew w krążki, ziemniaki w duża
kostkę, kapustę siekamy na średnią grubość. Do mięsa dodajemy
składniki w takiej kolejności i smażymy je po 5 minut po każdym
dodaniu: cebule, marchew ,kapusta, pieczarki plus czosnek. Smażymy na
patelni ok 10 minut. Do naczynia żaroodpornego dajemy surowe ziemniaki
posypujemy przyprawami, dodajemy wszystkie składniki z patelni i
wymieszać. Na koniec zalewamy bulionem i znowu mieszamy. Naczynie dajemy
do piekarnika na ok 2 h w temp 190 stopni. Po ok 1h i 40 min odkrywamy
pokrywkę i zostawiamy jeszcze piekarniku.