Chłopska grochówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion wołowy

    4,5 l (czysty)
  • ziemniaki

    1,5 kg
  • marchew

    1 kg
  • groch

    0,5 kg
  • boczek wędzony

    0,5 kg
  • boczek

    30 dag (surowy)
  • Majeranek suszony Prymat

    3 łyżki
  • kminek Prymat

    2 łyżki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Groch zalewamy przegotowaną, zimną wodą i moczymy przez noc. Następnego dnia dokładnie odcedzamy, płuczemy i gotujemy aż będzie w połowie miękki. Odcedzamy.
2. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszczyk. Tłuszcz wylewamy, a boczek wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy obraną, pokrojoną na połowy marchew oraz groch. Wrzucamy majeranek, kminek, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Surowy boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Tłuszcz odcedzamy (ale nie wylewamy), a boczek wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Tłuszcz dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek, następnie ubieramy łyżkę wazową zupy i dokładnie mieszamy. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Justi2401
Najlepiej użyć domowego bulionu wołowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 16.03.2015 08:02
smaczna zupka:-)
gosia561 15.03.2015 18:58
bardzo syta
anula-d 15.03.2015 16:55
ładnie wygląda
w mojej kuchni 15.03.2015 15:50
pyszne jedzonko podano...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat