Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bulion wołowy
4,5 l (czysty) -
ziemniaki
1,5 kg -
marchew
1 kg -
groch
0,5 kg -
boczek wędzony
0,5 kg -
boczek
30 dag (surowy) -
Majeranek suszony Prymat
3 łyżki -
kminek Prymat
2 łyżki -
przyprawa do potraw Kucharek
do smaku -
pieprz
do smaku -
mąka
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Chłopska grochówka
2. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszczyk. Tłuszcz wylewamy, a boczek wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy obraną, pokrojoną na połowy marchew oraz groch. Wrzucamy majeranek, kminek, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Surowy boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Tłuszcz odcedzamy (ale nie wylewamy), a boczek wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Tłuszcz dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek, następnie ubieramy łyżkę wazową zupy i dokładnie mieszamy. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Najlepiej użyć domowego bulionu wołowego.![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się