Chłodnik z czerwonej papryki, z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem

Chłodnik z czerwonej papryki, z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    8 listków
  • papryka czerwona

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chłodnik z czerwonej papryki, z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem

Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Magda60 20.08.2011 21:46
smakowite
Magda60 20.08.2011 21:46
smakowite
ElizaT 15.06.2011 08:19
pięknie się prezentuje
Agnieszka_B 06.06.2011 19:27
W sam raz na upalne dni... Koniecznie muszę wypróbować:)
Magdalena80 03.05.2011 23:37
uwielbiam
szajba2 05.03.2011 16:30
od chłodnika wolę cieplnik
Marzena40 05.01.2011 10:12
pycha
kielcok1 05.12.2010 14:51
dla mnie za chłodne
kielcok1 04.12.2010 14:27
w miare
Barbara55 27.11.2010 16:49
za chłodnikiem nie przepadam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat