Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwa
4 łyżki -
jogurt naturalny
400 ml -
śmietana 30%
100 ml -
suszone pomidory
2 łyżki -
czosnek
1 ząbek -
sok z cytryny
1 łyżka -
bazylia świeża
8 listków -
papryka czerwona
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Chłodnik z czerwonej papryki, z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)