Chłodnik z botwiny wg Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwina

    1 pęczek
  • rzodkiewka

    5 sztuk
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • kefir

    1 szklanka
  • barszcz błyskawiczny

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukier

  • sól

  • pieprz

  • koper

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1Botwinę dokładnie myję, buraczki obieram i całość drobno siekam. Wkładam ją go garnka i zalewam odrobiną wody tylko tyle aby przykryła warzywka - przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wsypuję barszcz błyskawiczny - gotuję do miękkości i czekam aż wystygną. W tym czasie rzodkiewki kroję w cienkie ćwierć talarki. ogórka obieram i kroję w drobną, nie za grubą kostkę. Koperek płuczę w wodzie i drobno siekam. Czosnek wyciskam. Następnie wrzucam wszystkie składniki do garnka z botwiną i zalewam jogurtem i kefirem (muszą być schłodzone). Dodaję szczyptę cukru i ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem wg uznania i wszystko dokładnie mieszam. Podawać mocno schłodzony

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 12.10.2012 17:41
Prawdziwe pyszności.
Mati13 13.08.2012 19:51
piękny kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat