Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwiny

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwinka
ogórek zielony 2
rzodkiewki pęczek
szczypiorek
maślanka 1 l
sól i pieprz
jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwiny

Kroki postępowania

1
Botwinkę myjemy, suszymy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą woda (ok.szklanka) i przykrywamy. Odstawiamy na 10 minut.
Krok 1 - Chłodnik z botwiny foto
2
W tym czasie na tarce z duzymi oczkami ścieramy ogórki i rzodkiewki. Szczypiorek siekamy.
Krok 2 - Chłodnik z botwiny foto
3
Dodajemy do botwiny, wlewamy maślankę i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Chłodnik z botwiny foto
4
Podajemy z ugotowanym jajkiem. Idealna zupka na upalne dni :-)
Krok 4 - Chłodnik z botwiny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 06.05.2015 08:29
Przepyszny chłodnik! Chętnie zjadłabym choć mały talerzyk tych pyszności :)
adelajda 02.05.2015 12:06
Ulubiony chłodnik mojej rodzinki :)))
jasiek 01.05.2015 19:55
moja ulubiona zupka
Czarnula666 01.05.2015 18:30
Zapewniam, że pyszne ;)
malgosia2661 01.05.2015 17:42
Zdrowe, pyszne danie.
Łukasz15 01.05.2015 17:37
Bardzo lubię
gosia56 01.05.2015 17:36
na pewno pyszny ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak