Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki

5.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
2 pęczki
woda
2 litry
koperek
1 peczek
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
ogórek zielony
1 sztuka
jajko
4 sztuki
śmietana 18 proc
1 szklanka
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 ziarenka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem.

Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 07.07.2015 18:37
genialny na te upały
Margo1 28.06.2015 17:04
robiłam już taki chłodnik
Wacław 27.06.2015 10:21
pyszny na gorące dni
Ewelina1991 27.06.2015 09:18
świetny chłodnik
Motorek 27.06.2015 09:08
uwielbiam chłodnik
gosia56 27.06.2015 08:15
super taki chłodnik;)
fotoviderek 26.06.2015 23:55
Taki lubię :)
jagoda5913 26.06.2015 22:50
Pyszne muszę taki zrobić.
Renata9 26.06.2015 22:24
Fajny obiadek na upalne dni
Futka 26.06.2015 21:11
Pyszny chłodnik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak