Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    2 pęczki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • koperek

  • kwas buraczany

    250 ml
  • jogurt grecki

    400 ml
  • woda

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć delikatnie botwinkę z buraczków,dokładnie, aby nie było piasku. Buraczki kroimy na cienkie plasterki, a łodyżki na małe ok. 1 cm kawałki. Z cytryny wyciskamy sok. Wrzucamy buraczki i łodyżki do 1 litra wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, zakwasu buraczanego i gotujemy przez 10 minut. Dodajmy pokrojone liście botwinki i gotujemy kolejne 5 minut. W tym czasie siekamy drobno koperek. Studzę. Wyciągam łyżką cedzakową buraczki i botwinkę, dodaję jogurt i dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku oraz ugotowaną botwinkę. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mieszamy całość. Podajemy w miseczkach lub bulionówkach z gałązką koperku, kleksami z jogurtu greckiego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat