CHŁODNIK OGÓRKOWY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion cielęcy

    - -
  • włoszczyzna

    30 dag.
  • sól

    - do smaku
  • koper posiekany

    - -
  • szczypior posiekany

    - -
  • kwas ogórkowy

    250 ml.
  • cukier

    - do smaku
  • woda

    1 i 1/2 l.
  • buraki

    30 dag.
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    1/2 szkl.
  • ogórki

    30 dag.
  • jaja na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce. Włoszczyznę ugotować na bulionie.

Bulion przecedzić. Dodać buraki, rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do wrzenia.

Ogórki pokroić i dodać do bulionu.

Chłodnik przyprawić kwasem ogórkowym, solą, cukrem. Dodać śmietanę.

Jajka obrać, poszatkować i dodać do chłodnika.

Wszystko połączyć z siekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Schłodzić. SMACZNEGO !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawel6 09.04.2011 12:12
z chłodników - ogórkowy jest moim ulubionym:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat