Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bulion cielęcy
- - -
włoszczyzna
30 dag. -
sól
- do smaku -
koper posiekany
- - -
szczypior posiekany
- - -
kwas ogórkowy
250 ml. -
cukier
- do smaku -
woda
1 i 1/2 l. -
buraki
30 dag. -
mąka
1 łyżka -
śmietana
1/2 szkl. -
ogórki
30 dag. -
jajko ugotowane na twardo
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania CHŁODNIK OGÓRKOWY
Bulion przecedzić. Dodać buraki, rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do wrzenia.
Ogórki pokroić i dodać do bulionu.
Chłodnik przyprawić kwasem ogórkowym, solą, cukrem. Dodać śmietanę.
Jajka obrać, poszatkować i dodać do chłodnika.
Wszystko połączyć z siekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Schłodzić. SMACZNEGO !!!
Komentarze (1)