Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

chłodnik nowogrodzki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina
50 dkg
włoszczyzna
1 pęczek
buraki
4 szt
sól
Sklep Prymat
rabarbar
40 dkg
zsiadłe mleko
6 szklanek
śmietana kwaśna
1 szklanka
koperek
2 pęczki
Sklep Prymat
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
ogórki
3 szt małe
jajko ugotowane na twardo
5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik nowogrodzki

Mięso myjemy,włoszczyznę obieramy i myjemy.Gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny i pod koniec gotowania solimy i odcedzamy.Buraki obieramy myjemy i kroimy na plasterki.Przecedzony bulion gotujemy dodajemy buraki i trzymamy na małym ogniu kilka minut,nie gotujemy bo zupa straci kolor,następnie studzimy..Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i wyciskamy sok w sokowirówce.Ogórki obieramy kroimy i odciskamy nadmiar soku.Szczypiorek i koperek drobno siekamy a mięso kroimy w drobną kostkę.Przestudzony wywar przecedzamy,łączymy go zsiadłym mlekiem,wlewamy sok z rabarbaru tyle żeby chłodnik był kwaśny i śmietanę ubijamy trzepaczką przez kilka minut i schładzamy.Dodajemy mięso,ogórki szczypiorek i koperek doprawiamy do smaku solą i ponownie schładzamy.Podajemy z jajkami na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 17.04.2011 09:39
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak