chłodnik nowogrodzki

chłodnik nowogrodzki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    50 dkg
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • buraki

    4 szt
  • sól

  • rabarbar

    40 dkg
  • zsiadłe mleko

    6 szklanek
  • śmietana kwaśna

    1 szklanka
  • koperek

    2 pęczki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • ogórki

    3 szt małe
  • jajko ugotowane na twardo

    5 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania chłodnik nowogrodzki

Mięso myjemy,włoszczyznę obieramy i myjemy.Gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny i pod koniec gotowania solimy i odcedzamy.Buraki obieramy myjemy i kroimy na plasterki.Przecedzony bulion gotujemy dodajemy buraki i trzymamy na małym ogniu kilka minut,nie gotujemy bo zupa straci kolor,następnie studzimy..Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i wyciskamy sok w sokowirówce.Ogórki obieramy kroimy i odciskamy nadmiar soku.Szczypiorek i koperek drobno siekamy a mięso kroimy w drobną kostkę.Przestudzony wywar przecedzamy,łączymy go zsiadłym mlekiem,wlewamy sok z rabarbaru tyle żeby chłodnik był kwaśny i śmietanę ubijamy trzepaczką przez kilka minut i schładzamy.Dodajemy mięso,ogórki szczypiorek i koperek doprawiamy do smaku solą i ponownie schładzamy.Podajemy z jajkami na twardo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

halinka1011 17.04.2011 09:39
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat