CHŁODNIK LITEWSKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • bulion warzywny

    2 szklanki
  • kefir

    3 szklanki
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • koper świeży

    1 pęczek
  • ogórki gruntowe

    3-4 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól i pieprz

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • jajko

  • ziemniaki młode

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, a łodygi i liście drobno siekamy. Przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Studzimy.
Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do zimnej botwinki wlewamy kefir oraz śmietanę, a następnie dodajemy 2 ogórki starte na tarce, połowę szczypiorku i połowę koperku (resztę odkładamy do posypania po wierchu). Przyprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Mieszamy i gotowe.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Na talerz wykładamy jajko przecięte na pół, nalewamy chłodnik, a po wierchu posypujemy startym ogórkiem, szczypiorkiem oraz koperkiem.
KuchniaMagdaLeny
Do chłodnika można podać też ugotowane, młode ziemniaczki, wtedy danie będzie bardziej sycące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 11.06.2017 08:53
smaczna zupka
Wacław 06.06.2017 09:45
bardzo apetyczny :-)
KuchniaMagdaLeny 06.06.2017 01:26
Dziękuje bardzo :)
mirosława4 05.06.2017 11:50
piękny kolor aż chce się jeść :)
dodi 05.06.2017 10:25
pięknie wygląda
Róża1 05.06.2017 09:56
ale się prezentuje ten Twój chłodnik !!!!!!!!!!!!!!
IZABELA29 05.06.2017 08:25
Pyszny z ladnym kolorem
marzut 05.06.2017 07:21
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat