CHŁODNIK LITEWSKI

CHŁODNIK LITEWSKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • bulion warzywny

    2 szklanki
  • kefir

    3 szklanki
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • koper świeży

    1 pęczek
  • ogorki gruntowe

    3-4 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól i pieprz

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • jajka

  • ziemniaki młode

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, a łodygi i liście drobno siekamy. Przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Studzimy.
Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do zimnej botwinki wlewamy kefir oraz śmietanę, a następnie dodajemy 2 ogórki starte na tarce, połowę szczypiorku i połowę koperku (resztę odkładamy do posypania po wierchu). Przyprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Mieszamy i gotowe.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Na talerz wykładamy jajko przecięte na pół, nalewamy chłodnik, a po wierchu posypujemy startym ogórkiem, szczypiorkiem oraz koperkiem.
KuchniaMagdaLeny
Do chłodnika można podać też ugotowane, młode ziemniaczki, wtedy danie będzie bardziej sycące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

11.06.2017 08:53
smaczna zupka

Wacław

06.06.2017 09:45
bardzo apetyczny :-)

KuchniaMagdaLeny

06.06.2017 01:26
Dziękuje bardzo :)

mirosława4

05.06.2017 11:50
piękny kolor aż chce się jeść :)

dodi

05.06.2017 10:25
pięknie wygląda

Róża1

05.06.2017 09:56
ale się prezentuje ten Twój chłodnik !!!!!!!!!!!!!!

IZABELA29

05.06.2017 08:25
Pyszny z ladnym kolorem

marzut

05.06.2017 07:21
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat