Chłodnik litewski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek zielony

    1 szt
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • jogurt naturalny

    400 g
  • szczypiorek

  • pietruszka zielona

  • koperek

  • kefir

  • jajko

    4 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • cytryna

  • sól

  • pieprz

  • botwinka

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłodnik litewski foto
Botwinkę dokładnie myjemy w zimnej wodzie, buraczki obieramy, a następnie kroimy na małe kawałki. Botwinkę zalewamy 2 szklankami wody dodajemy pokrojone młode ziemniaczki i gotujemy przez około 10 minut. Ściągamy z ognia i studzimy.
Krok 2 - Chłodnik litewski foto
Ogórki oraz rzodkiewkę kroimy na małe kosteczki, zieleninę siekamy (część zieleniny zostawiamy do posypania) następnie pokrojone składniki wrzucamy do buraczków. Do całości dolewamy jogurt i kefir. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku cytryną, solą i pieprzem.
Krok 3 - Chłodnik litewski foto
Odstawiamy do lodówki na około godzinę.Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem - dodaj jajko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 02.03.2014 09:45
Uwielbiam taki chłodnik :)
agataw1990 05.09.2012 18:08
robię podobny:)
parysek10 28.07.2012 21:49
wspaniały smak
Konczi 28.07.2012 19:29
polecam na letni obiadek :)
elka4621 28.07.2012 18:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat