Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik jagodowy z szaszłykiem
Naleśniki:
Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję w paski 2 cm i nabijam na patyczki do szaszłyków.
Do garnka wlewam wodę, dodaję opłukane jagody i gotuję około pięć minut od zagotowania. Garnek zdejmuję z ognia wsypuję rozrobiony w zimnej wodzie kisiel, mieszam i zagotuję. Odstawiam do przestygnięcia. Do jogurtu greckiego wlewam 1/2 szklankę chłodnika i mieszam. Następnie dolewam resztę. Podaję schłodzony z borówkami, serem twarogowym pokruszonym i bazylią oraz szaszłykiem naleśnikowym.