Chłodnik jagodowy z szaszłykiem

Chłodnik jagodowy z szaszłykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny, aromatyczny, orzeźwiający na upały idealny. Z szaszłykiem jagodowym palce lizać. Są to moje ulubione letnie zupy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na chłodnik:

  • jagody

    1 szklanka
  • borówki

    0.5 szklanki
  • woda zimna

    2000 mililitrów
  • jogurt grecki

    500 mililitrów
  • kisiel żurawinowy

    1 sztuka

Składniki na naleśniki:

  • mąka

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • woda mineralna

    0.3 szklanki
  • maślanka

    0.5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    3 łyżki

Składniki na nadzienie:

  • ser twarogowy

    150 gramów
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jagody

    125 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Chłodnik jagodowy z szaszłykiem

Naleśniki:
Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję w paski 2 cm i nabijam na patyczki do szaszłyków.

Do garnka wlewam wodę, dodaję opłukane jagody i gotuję około pięć minut od zagotowania. Garnek zdejmuję z ognia wsypuję rozrobiony w zimnej wodzie kisiel, mieszam i zagotuję. Odstawiam do przestygnięcia. Do jogurtu greckiego wlewam 1/2 szklankę chłodnika i mieszam. Następnie dolewam resztę. Podaję schłodzony z borówkami, serem twarogowym pokruszonym i bazylią oraz szaszłykiem naleśnikowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat