Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na chłodnik:
-
jagody
1 szklanka -
borówki
0.5 szklanki -
woda zimna
2000 mililitrów -
jogurt grecki
500 mililitrów -
kisiel żurawinowy
1 sztuka
Składniki na naleśniki:
-
mąka
0.5 szklanki -
jajko
1 sztuka -
woda mineralna
0.3 szklanki -
maślanka
0.5 szklanki -
sól
1 szczypta -
olej rzepakowy
3 łyżki
Składniki na nadzienie:
-
ser twarogowy
150 gramów -
jogurt naturalny
1 łyżka -
cukier puder
1 łyżka -
jagody
125 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Chłodnik jagodowy z szaszłykiem
Naleśniki:
Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję w paski 2 cm i nabijam na patyczki do szaszłyków.
Do garnka wlewam wodę, dodaję opłukane jagody i gotuję około pięć minut od zagotowania. Garnek zdejmuję z ognia wsypuję rozrobiony w zimnej wodzie kisiel, mieszam i zagotuję. Odstawiam do przestygnięcia. Do jogurtu greckiego wlewam 1/2 szklankę chłodnika i mieszam. Następnie dolewam resztę. Podaję schłodzony z borówkami, serem twarogowym pokruszonym i bazylią oraz szaszłykiem naleśnikowym.
Komentarze (0)