Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek z warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
drożdże 1,5 dag
cukier 0,5 dag
sól do smaku
mleko 1/4 litra
czosnek 2 łyżeczki

Wkład

cebula czerwona 1 sztuka
por 8 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z warzywami

Kroki postępowania

1
Wkład do chlebka.
Cebulę drobno posiekać.
Zieloną część pora pokroić w paski i jeszcze na pół.
Wszystko lekko poddusić na oliwie, dodać soli i pieprzu cytrynowego.
Ostudzić.
Krok 1 - Chlebek z warzywami foto
2
Ciasto.
Mąkę przesiać , drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie wlać płynne drożdże.
Zostawić przykryty rozczyn do wyrośnięcia. Gdy zwiększy objętość dodać mlek , só , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść.
Potem dodajemy przestudzone warzywa i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno być lekkie. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chlebek z warzywami foto
3
Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki 35 X 11 cm. Jeszcze niech ciasto odpocznie i ułoży się.
Blaszkę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok.30-40 min. w 180 C.
W trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta temperaturę można zmniejszyć nawet do 160 C, żeby chlebek doszedł w środku.
Krok 3 - Chlebek z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 04.02.2016 13:51
wygląda wspaniale
KORAL 26.01.2016 19:32
Proszę oczekiwać na dostawcę właśnie wysłałam.:)
Wacław 26.01.2016 19:26
fajny chlebek, poproszę o kromeczkę :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak