Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z warzywami
Kroki postępowania
Cebulę drobno posiekać.
Zieloną część pora pokroić w paski i jeszcze na pół.
Wszystko lekko poddusić na oliwie, dodać soli i pieprzu cytrynowego.
Ostudzić.
Mąkę przesiać , drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie wlać płynne drożdże.
Zostawić przykryty rozczyn do wyrośnięcia. Gdy zwiększy objętość dodać mlek , só , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść.
Potem dodajemy przestudzone warzywa i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno być lekkie. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Blaszkę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok.30-40 min. w 180 C.
W trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta temperaturę można zmniejszyć nawet do 160 C, żeby chlebek doszedł w środku.