Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

chlebek z mąki z pełnego przemiału z rodzynkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka z pełnego przemiału
1/2 kg
sól do smaku
Sklep Prymat
masło
9 dkg
drożdże
2,5 dkg
mleko
1 szklanka
rodzynki
25 dkg
mąka
2 łyżki
kandyzowana skórka z cytryny
5 dkg
mleko
2 szklanki
jajko
2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek z mąki z pełnego przemiału z rodzynkami

mąkę przesiewam do ciepłego naczynia, robię zagłębienie pośrodku, solę, rozkładam kawałeczki masła. drożdże mieszam w 1/4 szklanki ciepłego mleka, wlewam do zagłębienia w mące, mieszam z niewielką ilością mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże mieszam z resztą mąki, dodaję resztę mleka. Wyrabiam ciasto. naczynie z ciastem umieszczam w ciepłym miejscu i pozostawiam , aż dwukrotnie zwiększy swoją objętośc. Rodzynki i jaja dodaję do ciasta i formuję bochenek. Ponownie pozostawiam do wyrosnięcia. Piekę godzinę w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 19.08.2012 23:39
domowy chleb jest naj...
sznycel 19.08.2012 20:56
jem go sam , bez dodatków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak