chlebek z mąki z pełnego przemiału z rodzynkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka z pełnego przemiału

    1/2 kg
  • sól do smaku

  • masło

    9 dkg
  • drożdże

    2,5 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • rodzynki

    25 dkg
  • mąka

    2 łyżki
  • kandyzowana skórka z cytryny

    5 dkg
  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąkę przesiewam do ciepłego naczynia, robię zagłębienie pośrodku, solę, rozkładam kawałeczki masła. drożdże mieszam w 1/4 szklanki ciepłego mleka, wlewam do zagłębienia w mące, mieszam z niewielką ilością mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże mieszam z resztą mąki, dodaję resztę mleka. Wyrabiam ciasto. naczynie z ciastem umieszczam w ciepłym miejscu i pozostawiam , aż dwukrotnie zwiększy swoją objętośc. Rodzynki i jaja dodaję do ciasta i formuję bochenek. Ponownie pozostawiam do wyrosnięcia. Piekę godzinę w 200 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 19.08.2012 23:39
domowy chleb jest naj...
sznycel 19.08.2012 20:56
jem go sam , bez dodatków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat