Chlebek z dynią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    80 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    1 garść
  • żurawina

    1 garść
  • mak

  • sezam

    1 garść
  • drożdże świeże

    15 g
  • puree

    1 z dyni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek z dynią foto
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 2 - Chlebek z dynią foto
Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Chlebek z dynią foto
Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciastopodwoiło swą objętość.
Krok 4 - Chlebek z dynią foto
Piec około 25minut w temp. 190st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 09.03.2014 22:24
Wygląda wspaniale.
Ola1984 25.01.2014 19:14
Cudnie wygląda :)
RenataZ-et 28.11.2013 21:59
rewelacyjny chlebuś :)
Edith85 21.11.2013 21:13
Pięknie wygląda :)
kasienka23 21.11.2013 19:30
mam ochotę upiec takie ciasto!
everay 21.11.2013 18:32
ciekawy przepis:)
Kolorowa 21.11.2013 16:43
Oooo pyszne dodatki ;)
Olga_SK 21.11.2013 14:32
Piękny kolorek :)
nogawkuchni 21.11.2013 14:02
Bardzo smakowity wypiek i ciekawa propozycja,jeszcze nigdy nie jadłam takiego chlebka,wygląda bardzo apetycznie,przydatny przepis.
Marta1986 21.11.2013 13:59
pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat