Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek z całego serca

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 80 dag
mąka graham 10 dag
mąka orkiszowa 10 dag
słonecznik łuskany
Sezam biały
siemię lniane
sól 1 łyżka
cukier kryształ 2 łyżeczki
drożdże świeże 40 gram
maślanka 1 litr
czarny sezam do dekoracji
pestki dyni do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z całego serca

Trzy rodzaje mąki wymieszać ze sobą. Dodać uprażone ziarna na suchej patelni i wymieszać. Następnie dodać sól - wymieszać, dodać cukier - wymieszać. Do wszystkich składników dodać pokruszone drożdże i ponownie dokładnie wymieszać. Na końcu wlać maślankę ( temperatura pokojowa ) i dokładnie wymieszać. Pozostawić ciasto w misce do wyrośnięcia przez 20 minut. Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do formy silikonowej w kształcie serca. Udekorować pestkami dyni i posypać czarnym sezamem i pozostawić w formie przez 15 minut.

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 210 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.04.2014 14:06
Wygląda pięknie i apetycznie :-)
Malinka 26.02.2014 09:03
Wygląda przepysznie! A czy Ty go piekłaś na jakąś aukcję dla WOŚP-u ?
Aannkaa82 24.01.2014 21:53
Zabieram do wypróbowania :)
Alex_M 24.01.2014 13:35
smaczny chlebek
migotka28 18.01.2014 22:47
uwielbiam chlebki z dużą ilością ziarenek
Sroczka 13.01.2014 19:38
Bardzo apetyczny chlebek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak