Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek orkiszowy.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 50 dag
drożdże 2 dak
mleko 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
woda 330 ml
sól 1 łyżeczka

Porada

Chlebek wychodzi smaczny, chociaż ja za takim nie przepadam, ale Żona jak Rzymianie, mówi, że orkisz daje siłę, zdrowie itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek orkiszowy.

Kroki postępowania

1
Zrobić zaczyn.
Krok 1 - Chlebek orkiszowy. foto
2
Pokruszone drożdże zalać mlekiem,
Krok 2 - Chlebek orkiszowy. foto
3
dodać cukier .
Krok 3 - Chlebek orkiszowy. foto
4
Do misy wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn
Krok 4 - Chlebek orkiszowy. foto
5
i wodę letnią.Wyrobić ręcznie lub mikserem 2 min na najniższych obrotach i dalej przez 5 minut na szybkich.
Krok 5 - Chlebek orkiszowy. foto
6
Przykryć ściereczką i odstawić ,aby wyrosło. W ciepłym miejscu około 15-20min.
Krok 6 - Chlebek orkiszowy. foto
7
Wyrośnięte ciasto zagnieść i nadać mu kształt formy do pieczenia.
Krok 7 - Chlebek orkiszowy. foto
8
Włożyć do natłuszczonej formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 50minut.
Krok 8 - Chlebek orkiszowy. foto
9
Kiedy rośnie kilkakrotnie przepędzlować wodą powierzchnię ciasta.
Krok 9 - Chlebek orkiszowy. foto
10
Przed włożeniem do pieca również nawilżyć.
Krok 10 - Chlebek orkiszowy. foto
11
Piec w temp.220stop.około 40-45minut.
Krok 11 - Chlebek orkiszowy. foto
12
Upieczony chlbek
Krok 12 - Chlebek orkiszowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 28.04.2014 22:54
nie ma nic lepszego od domowego pieczywa:)
Smaczna_B 28.04.2014 19:34
no, no , chleb wyszedł przedni :)
Konczi 28.04.2014 18:59
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak