Chlebek bezglutenowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ryżowa

    150 gram
  • mąka ziemniaczana

    100 gram
  • mąka gryczana

    100 gram
  • drożdże suche

    2 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    300 ml letniego
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • cukier

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek bezglutenowy foto
Odmierzamy wszystkie mąki, dodajemy drożdże, cukier i sól. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Chlebek bezglutenowy foto
Mleko troche podgrzewamy by było letnie. Wlewamy do miski, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy jajko i mieszamy.
Krok 3 - Chlebek bezglutenowy foto
Przykrywamy folią spożywczą i pozostajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Krok 4 - Chlebek bezglutenowy foto
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 190stopni przez ok. 40minut. Wyjmujemy jak skórka się zarumieni a wykałaczka po wbiciu będzie sucha. Najlepiej smakuje zaraz po wystygnięciu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milka100 14.10.2015 11:22
Muszę spróbować bo apetycznie wygląda:)
Futka 18.04.2015 09:14
Świetny i bardzo smaczny przepis na chlebek bezglutenowy :)
Motorek 18.04.2015 07:46
super chlebek
anula-d 17.04.2015 23:05
uwielbiam domowe chleby
Iwusia 17.04.2015 22:59
smaczny chlebuś i zdrowy
caralajna 17.04.2015 21:34
domowy najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat