Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bezglutenowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ryżowa 150 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
mąka gryczana 100 gram
drożdże suche 2 łyżeczki
mleko 3,2% 300 ml letniego
jajko 1 sztuka
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bezglutenowy

Kroki postępowania

1
Odmierzamy wszystkie mąki, dodajemy drożdże, cukier i sól. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Chlebek bezglutenowy foto
2
Mleko troche podgrzewamy by było letnie. Wlewamy do miski, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy jajko i mieszamy.
Krok 2 - Chlebek bezglutenowy foto
3
Przykrywamy folią spożywczą i pozostajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Krok 3 - Chlebek bezglutenowy foto
4
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 190stopni przez ok. 40minut. Wyjmujemy jak skórka się zarumieni a wykałaczka po wbiciu będzie sucha. Najlepiej smakuje zaraz po wystygnięciu.
Krok 4 - Chlebek bezglutenowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anas 23.01.2024 18:58
Czy na pewno 300ml mleka? Moje ciasto wygląda raczej jak zupa z mąki....
Milka100 14.10.2015 11:22
Muszę spróbować bo apetycznie wygląda:)
Futka 18.04.2015 09:14
Świetny i bardzo smaczny przepis na chlebek bezglutenowy :)
Motorek 18.04.2015 07:46
super chlebek
anula-d 17.04.2015 23:05
uwielbiam domowe chleby
Iwusia 17.04.2015 22:59
smaczny chlebuś i zdrowy
caralajna 17.04.2015 21:34
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak