Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka pszenna
1,5 szkl. (połowa razowej) -
brązowy cukier
0,5 szkl -
siemię lniane
0,5 szkl mielonego -
olej
1/4 szkl -
jajko
2 szt -
banan
3 dojrzałe -
cukier waniliowy
-
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
dodatki
-
masło
do formy -
płatki owsiane
2 łyżki do formy
Przepis i sposób przygotowania Chlebek bananowy
Jajka rozmącamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy banany i po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem i lnem, mieszamy widelcem.
Stopniowo dolewamy olej i mieszamy na jednolitą masę.
Małą keksówkę 9 x 18 smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi i wykładamy ciasto, wyrównujemy i wierzch również posypujemy płatkami.
Pieczemy w 180*C ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Komentarze (2)