Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowo-kokosowy
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Obierz banany, ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika. Wyjmij po 15 minutach, ostudź i rozgnieć widelcem.
Foremkę do keksa wysmaruj masłem (lub margaryną) i oprósz bułką tartą. Zalej rodzynki rumem i wrzątkiem (by pokryć rodzynki) i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Odcedź na sitku zachowując rum.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dorzuć wiórki kokosowe i wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj drugie jajko i znów ucieraj. Wlej esencję waniliową i wymieszaj.
Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem kokosowym (lub maślanką). Dodaj połowę porcji bananów z mlekiem do masła i ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj pozostałą porcje bananów i wymieszaj.
Dodaj suche składniki, porcjami, cały czas mieszając. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj z ciastem.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut. Ciasto jest upieczone, jeśli wykałaczka którą wbijesz do ciasta będzie sucha. Ostudź.