Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    160 g
  • mąka gryczana

    200 g
  • mąka żytnia

    200g typ 2000
  • mąka żytnia

    275g typ 720
  • sól

    2 łyżeczki
  • woda

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
Do miski wsypać mąki: żytnią typu 720 oraz pełnoziarnistą, dodać mąkę gryczaną i sól. Wlać wodę, dodać zakwas i wyrobić ciasto (użyłam do zagniatania maszyny do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Krok 2 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Krok 3 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
Wilgotną dłonią wyłożyć do formy i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin aż sporo urośnie.
Krok 4 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut.
Krok 5 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
Studzić na kratce. Pokroić na kromki gdy całkowicie wystygnie. Ja zwykle piekę chleb wieczorem i zostawiam na kratce na całą noc, bez przykrycia. Rano kroję

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 22.01.2014 19:23
robiłam podobny, jest pyszny i zdrowy :)
Aannkaa82 13.01.2014 19:22
Jak zwykle wygląda bardzo apetycznie :)
anemon 11.01.2014 08:50
Wspaniały chleb, podoba mi się pomysł z mąką gryczaną.
RenataZ-et 10.01.2014 20:39
świetny jest taki chlebuś
Ankha 09.01.2014 18:13
Popatrzyłam,podumałam i czuję że jutro chcę coś zjeść z kaszą gryczaną:) Intrygujący przepis
stokrotka 09.01.2014 16:49
twój chlebek pięknie wygląda
artur7 09.01.2014 15:59
smacznie i swojko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat