Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 160 g
mąka gryczana 200 g
mąka żytnia 200g typ 2000
mąka żytnia 275g typ 720
sól 2 łyżeczki
woda 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąki: żytnią typu 720 oraz pełnoziarnistą, dodać mąkę gryczaną i sól. Wlać wodę, dodać zakwas i wyrobić ciasto (użyłam do zagniatania maszyny do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Krok 1 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
2
Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Krok 2 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
3
Wilgotną dłonią wyłożyć do formy i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin aż sporo urośnie.
Krok 3 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
4
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut.
Krok 4 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto
5
Studzić na kratce. Pokroić na kromki gdy całkowicie wystygnie. Ja zwykle piekę chleb wieczorem i zostawiam na kratce na całą noc, bez przykrycia. Rano kroję
Krok 5 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 22.01.2014 19:23
robiłam podobny, jest pyszny i zdrowy :)
Aannkaa82 13.01.2014 19:22
Jak zwykle wygląda bardzo apetycznie :)
anemon 11.01.2014 08:50
Wspaniały chleb, podoba mi się pomysł z mąką gryczaną.
RenataZ-et 10.01.2014 20:39
świetny jest taki chlebuś
Ankha 09.01.2014 18:13
Popatrzyłam,podumałam i czuję że jutro chcę coś zjeść z kaszą gryczaną:) Intrygujący przepis
stokrotka 09.01.2014 16:49
twój chlebek pięknie wygląda
artur7 09.01.2014 15:59
smacznie i swojko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak