Przepis i sposób przygotowania na: chleb żytni na zakwasie z lawendą
Na następny dzień odłożyć 3 łyżki zakwasu do słoiczka i schować do lodówki na następny chleb. Dodać melasę, sól, kwiatki lawendy i wymieszać, dodać mąkę żytnią i wymieszać, w razie potrzeby dodać wody, konsystencja powinna być gęsta, gliniasta. Ciasto odstawić na 30-60 minut, potem długo wyrabiać.
Formę keksową 27/9 cm wysmarować oliwą, umieścić w niej ciasto, wygładzić powierzchnię którą również należy osmarować oliwą. Wzdłuż naciąć nożem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, po 60 minutach powinno powiększyć objętość o 50%, wtedy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około 30 minut, do suchego patyczka i zrumienienia.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.