Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb żytni na zakwasie z lawendą

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 300 g typ 2000
mąka żytnia 0,5 kg typ 500
zakwas żytni 3 łyżki
woda 500 ml OKOŁO
sól 2 łyżeczki
melasa 1-2 łyżki (z buraka cukrowego)
lawenda 1-1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb żytni na zakwasie z lawendą

Wieczorem do dużego naczynia (nie z metalu) wsypać całą mąkę razową, dodać zakwas żytni aktywny i wodę około 2 szklanki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc.
Na następny dzień odłożyć 3 łyżki zakwasu do słoiczka i schować do lodówki na następny chleb. Dodać melasę, sól, kwiatki lawendy i wymieszać, dodać mąkę żytnią i wymieszać, w razie potrzeby dodać wody, konsystencja powinna być gęsta, gliniasta. Ciasto odstawić na 30-60 minut, potem długo wyrabiać.
Formę keksową 27/9 cm wysmarować oliwą, umieścić w niej ciasto, wygładzić powierzchnię którą również należy osmarować oliwą. Wzdłuż naciąć nożem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, po 60 minutach powinno powiększyć objętość o 50%, wtedy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około 30 minut, do suchego patyczka i zrumienienia.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 24.09.2014 14:18
brzmi apetycznie :) uwielbiam lawendę czas ją wypróbować w potrawach :)
Ola1984 24.09.2014 07:13
Fantastyczny wypiek, świetny pomysł z dodaniem lawendy.
IKrakowianka 23.09.2014 23:20
rewelacyjny wypiek
Pyszota 23.09.2014 21:04
super przepis
Renata9 23.09.2014 20:37
smaczny chlebek, z lawendą nigdy nie piekłam
Noruas 23.09.2014 19:20
niesamowity dodatek ta lawenda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak