Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na maślance

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 6 szklanek
cukier 1,5 łyżki
drożdże świeże 25 g
maślanka 0,5 l
kminek 1 łyżka
piwo 50 ml
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na maślance

Kroki postępowania

1
Maślankę podgrzać do temp. ok 30 st, dodać drożdże z cukrem, wymieszać i odstawić na 15 min
Krok 1 - Chleb żytni na maślance foto
2
Do zaczynu dodać połowę mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce)
Krok 2 - Chleb żytni na maślance foto
3
Dodac pozostałą mąkę, kminek i sól (ja dałam łyżeczkę soli) i wyrobić na gładkie ciasto (musi przestać się kleić i zacząć odchodzić od dłoni). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1h
Krok 3 - Chleb żytni na maślance foto
4
Wilgotnymi dłońmi uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia (u mnie 20 min).
Krok 4 - Chleb żytni na maślance foto
5
Posmarować bochenek połową piwa, włożyć do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok 1 - 1,5h. Po wyjęciu z pieca posmarować pozostałym piwem, przykryć ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
Przepis Roberta Makłowicza.
Krok 5 - Chleb żytni na maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.01.2013 12:22
szkoda, że nie widać chlebka w przekroju... uwielbiam chleby pieczone na maślance/kefirze :)
iziona 12.01.2013 09:21
Cudowny chlebek
Noruas 12.01.2013 00:56
uwielbiam domowy chleb, na maślance jeszcze nie piekłam, a wygląda super :)
adelajda 11.01.2013 21:55
domowy najlepszy
Magula 11.01.2013 21:55
super
Ola1984 11.01.2013 21:45
Wygląda bardzo apetycznie. Nie ma jak domowy chleb.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak