Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na drożdżach

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia typ 720 300 gram
woda 250 gram
siemię lniane 70 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
drożdże suche 10 gram
grubo mielony czerwony pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na drożdżach

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie się bardzo kleiło więc możemy wyrabiać łyżką, wystarczy 5 minut żeby się składniki dokładnie ze sobą połączyły.
Po wyrobieniu przekładamy do keksówki (lub innej formy, w której chcemy piec chleb). Takiej o pojemności 1 litra. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 40-45 stopni i zostawiamy chleb na około 2 godziny. Musi wyrosnąć mniej więcej do krawędzi formy. Jak wyrośnie to ustawiamy czas na 45 minut, temperaturę na 200 stopni i czekamy.
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i czekamy aż zupełnie ostygnie.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak