Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ziemniaczany

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 800 gram
woda 440 ml
drożdże suche 14 gram
cukier 2 łyżeczki
ziemniaki ugotowane 200 gram (2-3 sztuki)
olej 10 łyżek
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka (do posmarowania chleba)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ziemniaczany

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiany na gładkie ciasto, przez około 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do formy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 08.10.2014 15:36
Dobry chlebek.Taki ziemniaczany zachowuje dłużej świeżość.
Adam/ZUB3R 08.10.2014 10:10
ciekawy przepis na chleb
Malinka 08.10.2014 09:42
Super chlebek!!!
Ania84 08.10.2014 09:01
wspaniały chlebek
zabcia117 08.10.2014 08:42
Koniecznie muszę wypróbować. Ciekawy przepis :)
Czyki 08.10.2014 08:14
Wspaniały wypiek :)
Magula 08.10.2014 07:51
rewelacyjny chlebek
olkaaa 08.10.2014 07:40
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak