Chleb zakwasowy pełnoziarnisty z dynią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    250 g
  • woda zimna

    300 g
  • sól

    12 g
  • miąższ z dyni

    230 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    250 g
  • mąka pszenna

    100-150 g
  • drożdże świeże

    1 g
  • babka płesznik

    łupiny 1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
Połączyć wodę z zakwasem żytnim oraz solą i pokruszonymi drożdżami.
Krok 2 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
Dynię pokroic, wyciąć gniazdo nasienie a miąższ posiekać w malakserze albo utrzeć na tarce.
Krok 3 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
Dosypać obie mąki pszenne - dobrze by mąka pełnoziarnista miała otręby.
Krok 4 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
Ciasto wymieszać mikserem.
Krok 5 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
Odłożyć na kilka godzin do wyrośnięcia nakrywając naczynie.
Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej smalcem i posypanej otrębami.
Włożyć foremkę do worka foliowego i odstawić do czasu wyrośnięcia ciasta do górnej krawędzi.

Upiec w temp 200*C (dolną i górna grzałka) przez 45-50 min, wyjąć z formy na blachę albo kratkę i dopiekać 15-20 min z termoobiegiem.
Habibi
Do chleba została wykorzystana dynia Hokkaido razem że skórką, która zawiera mnóstwo karotenu i bardzo szybko mięknie w trakcie pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat