Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zakwas żytni
250 g -
woda zimna
300 g -
sól
12 g -
miąższ z dyni
230 g -
mąka pszenna pełnoziarnista
250 g -
mąka pszenna
100-150 g -
drożdże świeże
1 g -
babka płesznik
łupiny 1 łyżka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania





Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej smalcem i posypanej otrębami.
Włożyć foremkę do worka foliowego i odstawić do czasu wyrośnięcia ciasta do górnej krawędzi.
Upiec w temp 200*C (dolną i górna grzałka) przez 45-50 min, wyjąć z formy na blachę albo kratkę i dopiekać 15-20 min z termoobiegiem.
Do chleba została wykorzystana dynia Hokkaido razem że skórką, która zawiera mnóstwo karotenu i bardzo szybko mięknie w trakcie pieczenia.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się