Chleb z żurawinami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • woda zimna

    300 ml
  • drożdże

    20 g
  • miód płynny

    20 g

Ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/4 łyżeczki
  • żurawina suszona

    100 g
  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z żurawinami foto
Drożdże rozpuszczamy razem z miodem w lodowatej wodzie. Po prostu mieszamy tak długo, aż wszystko się połączy.
Krok 2 - Chleb z żurawinami foto
Do miski przesypujemy mąkę z solą. Wlewamy zaczyn. Mieszamy po wierzchu.
Zostawiamy do podrośnięcia, pod ściereczką, na godzinę.
Krok 3 - Chleb z żurawinami foto
Ciasto zagniatamy. Dodajemy żurawiny i wyrabiamy 10 minut. Będzie się bardzo kleiło ale nie dosypujemy mąki.
Formujemy kulę, przysypujemy mąką, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Chleb z żurawinami foto
Po nocy ponownie zagniatamy, uważając, żeby nie poranić sobie rąk skorupą z wierzchu.
Krok 5 - Chleb z żurawinami foto
Wkładamy do keksówki (nie formujemy żadnego kształtu, ciasto się dostosuje) i odstawiamy pod przykryciem na 2-3h, do podwojenia objętości.
Krok 6 - Chleb z żurawinami foto
Wierzch smarujemy niedbale roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 35minut w 200 stopniach, potem zwiększamy temperaturę do 220 i pieczemy jeszcze 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 24.03.2015 20:49
Pyszności :)
Renata9 24.03.2015 14:53
Smaczny, domowy chlebuś
wyattearp 24.03.2015 14:11
pięknie wygląda
IZABELA29 24.03.2015 10:17
chętnie taki zrobię
ben-ka 24.03.2015 10:08
Chętnie bym spróbowała:)
aginaa 24.03.2015 08:19
smaczny chlebek
Mancia w kuchni 24.03.2015 08:12
Domowy chlebuś - pycha :)
usmiech 24.03.2015 07:37
ciekawy pomysł
Magula 24.03.2015 07:31
mniam świetny chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat