Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziołami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 200 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 400 g
sól 1 łyżeczka
masło 50 g
koperek 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziołami

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól,letnie mleko, wyrośnięte drożdże, 1 żółtko,
i roztopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść po czym dodać
posiekany koperek i pietruszkę. Ponownie zagnieść.
Dobrze wyrobić i uformować ciasto w kulkę.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i uformować podłużny wałek.
Foremkę keksówkę 37x12 cm (mierzona na górze formy) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ułożyć ciasto w foremce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przed wstawienie do piekarnika posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 24.03.2015 12:32
fajnie wygląda taki chlebek, smakowicie...
gosia1988 24.03.2015 10:13
domowy chlebek smakuje wyśmienicie
jagoda5913 24.03.2015 10:03
Z ziołami jeszcze nie jadłam swojskiego chleba
marenka 24.03.2015 10:01
Też zrobię taki chlebek...:-)
Futka 24.03.2015 09:29
Przepyszny i aromatyczny chlebek domowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak