Chleb z ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    200 ml
  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    400 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    50 g
  • koperek

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól,letnie mleko, wyrośnięte drożdże, 1 żółtko,
i roztopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść po czym dodać
posiekany koperek i pietruszkę. Ponownie zagnieść.
Dobrze wyrobić i uformować ciasto w kulkę.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i uformować podłużny wałek.
Foremkę keksówkę 37x12 cm (mierzona na górze formy) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ułożyć ciasto w foremce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przed wstawienie do piekarnika posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na około 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 24.03.2015 12:32
fajnie wygląda taki chlebek, smakowicie...
gosia1988 24.03.2015 10:13
domowy chlebek smakuje wyśmienicie
jagoda5913 24.03.2015 10:03
Z ziołami jeszcze nie jadłam swojskiego chleba
marenka 24.03.2015 10:01
Też zrobię taki chlebek...:-)
Futka 24.03.2015 09:29
Przepyszny i aromatyczny chlebek domowy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat